Биолозите обяснили ориентирането на мравките на ляво

Биолозите обяснили ориентирането на мравките на ляво
Биолозите обяснили ориентирането на мравките на ляво

Аспирантът от Бристолския университет Едмънт Хънт и неговите колеги изучават как мравките Temnothorax albipennis се движат в лабиринтите и другите пространства, годни за строителството на гнезда. Оказало се, че в повечето случаи насекомите предпочитат да завиват на ляво. За причините на това поведение се разказва в статията публикувана в списанието Biology Letters, и в съобщението за печата на университета.

Билозите наблюдавали как мравките се държат в естествени условия и в специално конструирани лабиринти с разклоняащи се пътеки. Във всички случаи насекомите по-често свиват на ляво.

Според учените, с помощта на лявото око мравките виждат хищниците, а с дясното се ориентират в пространството. Освен това, тяхната естествена среда на обитание много прилича на лабиринт, а постоянното завиване на една и съща страна е прекрасна стратегия за оглед и търсене на изход от лабиринта. Накрая, тук действа и принципа на колективната безопасност: ако повечето мравки свиват наляво, следването на тази линия на поведение гарантира, че отделния индивид няма да се загуби.

Източник: glunews.ru