Гъсеници – зомбита се оказали любители на светлината

Гъсеници - зомбита се оказали любители на светлината
Гъсеници – зомбита се оказали любители на светлината

Биолозите изучили поведението на гъсеници, заразени с бакуловируси. Болните насекоми били сравнени със зомбита от специалистите. Резултатите от своите изследвания авторите публикували в списанието Biology Letters, а накратко можете да се запознаете с тях на сайта Science News.

Бакловируса засяга гъсениците и ги кара да се движат нагоре по растенията към светлината. Както отбелязват учените, това е свързано с това, че вируса влияе на реакциите на гъсениците в променени условия на осветеност.

В горната част на растенията гъсениците умират, а изяждащите ги птици (на които вируса не действа) разпространяват заразата сред насекомите, пренасяйки я на другите растения.

За разпространението на вируса също помага дъжда- заради попадането на инфектираната тъкан на долните части на растенията. Както отбелязват учените, в нормално състояние здравите гъсеници се преместват по растенията нагоре и надолу независимо от условията на осветеност, но никога не се повдигат толкова високо, като заразените насекоми.

Учените проследили, че вече на третия ден след заразяването гъсениците започват да се държат аномално. Намирайки се на тъмно, насекомите не проявяват поведение на зомбита.

Бакловирусите са семейство пръчковидни вируси, което са причинители на редица заболявания, основно при насекомите. Тези вируси се смятат от някои експерти за перспективни в борбата с вредителите на селскостопанските растения.

Източник: glunews.ru