Великобритания обявява война на градските чайки

Великобритания обявява война на градските чайки
Великобритания обявява война на градските чайки

Градските чайки във Великобритания може да се окажат с подрязани крила съвсем скоро, след като канцлера на хазната – Джордж Озбърн – отдели 250 000 паунда, за да спре „набезите на крадливите животни“, пише The Guardian.

Част от плана на канцлера е да инвестира в проучвания над агресивното поведение на градските птици, които се разпространяват все повече и повече, твърди той.

Либералдемократът Дон Фостър, който от години настоява за подобна инициатива, изрази своята радост от новото решение, защото неговият избирателен район – североизточния град Бат – бил „особено сериозно засегнат от проблема“.

През 2012 г. Фостър организира „среща на върха за чайките“, на която бяха поканени всички британски политици, чиито общини са засегнати от проблема.

„От няколко години насам гражданите на Бат ми говорят за този проблем и настояват за предприемане на действия“, каза той в интервю за The Guardian. „Градските чайки правят мръсотия, вдигат шум и нанасят щети върху частната собственост. Освен това са изключително агресивни през размножителния сезон“.

В очите на лейбъристите обаче, новата инициатива е просто „цинична тактика“ за „коткане“ на избиратели в консервативни и либерал-демократични райони преди изборите през май, пише изданието.

Източник: fbr.bg